Podstawą smacznych i zdrowych przetworów są owoce
z czystych, nieskażonych roztoczańskich lasów i małych rodzinnych sadów.
SOKI
Naturalne soki owocowe lekko dosładzamy, gotujemy
i przyrządzamy wedle sprawdzonych przepisów mojej mamy i babci.
Sok z czarnego bzuSmak delikatny.Łagodzi kaszel, obniża ciśnienie, oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i działa przeciw gorączkowo. Waga: 530 g, objętość: 330 ml, cena: 13 zł |
|
Syrop z kwiatów czarnego bzuSmak delikatny.Łagodzi kaszel, obniża ciśnienie, oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i działa przeciw gorączkowo. Aktualnie niedostępny |
|
Syrop z mniszka lekarskiegoSmak delikatny.Łagodzi kaszel, obniża ciśnienie, oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i działa przeciw gorączkowo. Waga: 530 g, objętość: 330 ml, cena: 13 zł |
|
Sok malinowySmak mocny, aromatyczny.Działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo wzmacniająco przy anemii. Doskonały do rozgrzewającej zimowej herbatki. Waga: 530 g, objętość: 330 ml, cena: 14 zł |
|
Sok z czarnej porzeczkiSmak mocny i wyrazisty.Działa przeciwzapalnie, wspomaga leczenie anginy, nerek i reumatyzmu, oczyszcza organizm i ułatwia przemianę materii. Rozcieńczony z wodą jest pyszny, jak babciny kompot. Waga: 530 g, objętość: 330 ml, cena: 13 zł |
|
Sok z żurawin leśnychLekko kwaskowy.Wspomaga leczenie pęcherza i nerek. Stosowany przy przeziębieniu i osłabieniu, dobry na oczy, działa antybakteryjnie. Dodatek do wzmacniajacej herbatki. Aktualnie niedostępny |
|
Sok z aroniiSmak lekko cierpki.Zdrowotna bomba, działa uspokajająco, obniża ciśnienie i cholesterol, wzmacnia żyły, działa antynowotworowo, oczyszcza organizm. Do rozcieńczenia z wodą lub herbatą. Waga: 530 g, objętość: 330 ml, cena: 13 zł |
|
Czarne jagody w sokuleśne jagody (czernice) zapasteryzowane.Bardo dobre na problemy żołądkowe i oczy. Świetnie nadają się do polania naleśników lub musli. Objętość: 300 ml, cena: 12 zł |
|
Jeżyny leśne w sokuJeżyny w naszym regionie zwane są "dziady".Zasypujemy je cukrem i pasteryzujemy. Polecamy jako dodatek do naleśników. Dla smakoszy trunków, po zalaniu owoców alkoholem otrzymać można naleweczkę :) Objętość: 300 ml, cena: niedostępne |
|
Sok z tarninydoskonały przy niestrawnościach i biegunkachnawet u małych dzieci reguluje trawienie, pomaga zwalczać wolne rodniki. Objętość: 300 ml, cena: 13 zł |
|
Syrop z kalinydziała rozkurczająco,wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne w medycynie ludowej używana jako środek na kaszel oraz przy zapaleniu żołądka i jelit. Objętość: 300 ml, cena: 13 zł |
|
Syrop z pędów sosny roztoczańskiejObjętość: 300 ml, cena: 13 zł |
|
Sok z rokitnikaObjętość: 300 ml, cena: 20 zł |
|
DŻEMY i POWIDŁA
Dżemy i powidła, jak wszystkie inne oferowane produkty robimy "po babcinemu".
Zbieramy najbardziej dojrzałe owoce, lekko dosładzamy, smażymy i ...do słoików !
Konfitura malinowaDojrzałe w roztoczańskim słońcu owoce lekko smażymy.Świetne na chlebek, do herbaty, na przemarznięcie. Waga: 350 g, objętość: 200 ml, cena: 9 zł |
|
Aronia do mięsAronię smażymy z kawałkami jabłek,lekko słodzimy i przyprawiamy kardamonem. Dobrze smakuje do pasztetów i mięsa oraz na ciemnym chlebie. Waga: 350 g, objętość: 200 ml, cena: 9 zł |
|
Brusznica z gruszkąBrusznica czyli leśna czerwona borówka.Smażona z kawałkami gruszki i jabłkami. Lekko wytrawny smak. Doskonała jest do pieczonego mięsa i sera pleśniowego. Zdrowa na pęcherz - dar roztoczańskich lasów. Waga: 350 g, objętość: 200 ml, cena: niedostępna |
|
Brusznica z marchwiąMarchew dobrze łagodzi ostry smak brusznicy.Ten dżem polecamy osobom lubiącym łagodniejsze smaki, szczególnie z naszym śrutowym chlebem i białym serem. Waga: 350 g, objętość: 200 ml, cena: niedostępna |
|
Dżem z czarnej porzeczkiZbierana w sadku przy lesie.Porzeczki przekręcamy przez maszynkę dosładzamy i leciutko smażymy. "Lato zamknięte do słoików!" Świetny smak na kanapkę lub do białego sera. Waga: 470 g, objętość: 300 ml, cena: 12 zł |
|
Mus jabłkowyJabłka z wiejskich sadów,Nasz mus polecamy na kanapki z naszym chlebem. Waga: 470 g, objętość: 300 ml, cena: 11 zł |
|
Żurawina do mięs i serówLeśna żurawina rozsmażona z kawałkami jabłek i gruszek.Dobrze pasuje do pieczonych mięs i pleśniowych serów. Waga: 470 g, objętość: 300 ml, cena: 13 zł |
|
Żurawina bagiennaLeśna żurawina z niewielkim dodatkiem śliwek węgierek.Śliwki łagodzą ostrość żurawiny. Idealnie pasuje do pieczonego indyka lub kurczaka. Waga: 330 g, objętość: 210 ml, cena: 11 zł |
|
Żurawina ze śliwkąLeśna żurawina z niewielkim dodatkiem śliwek węgierek.Śliwki łagodzą ostrość żurawiny. Idealnie pasuje do pieczonego indyka lub kurczaka. Waga: 470 g, objętość: 300 ml, cena: niedostępna |
|
Powidła śliwkoweŚliwki węgierki najpierw rozpiekamy w piecu,a potem smażymy trzy dni i "zamykamy jesień do słoików". Powidła śliwkowe z żytnim chlebem i białym serem smakują rewelacyjnie! Objętość: 315 ml, cena: 13 zł |
|
Płatki róży ucierane z cukrembardzo dobre przy przeziębieniu i bólach gardłazawierą 15 razy więcej vitaminy C niż cytryna, dobre na niestrawność a okłady z płatków łagodzą dolegliwości skórne. Smakuje rewelacyjnie z jogurtem i jako polewa do deserów oraz dodatek do pączków. Objętość: 200 ml, cena: 40 zł
|